Hoe lang mag je in een woonunit wonen? 

Een woonunit kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk aan tijdelijke woonruimte als je gaat verbouwen of als je huidige woning beschadigd is door brand- of waterschade. Er zijn echter wel regels waar je je aan moet houden als je in een woonunit wilt wonen. Deze moet bijvoorbeeld aan verschillende eisen voldoen en ook mag je hier niet voor onbepaalde tijd blijven wonen.

Wanneer plaats je een tijdelijke woonunit?

Er zijn in principe twee situaties waarin je een tijdelijke woonunit plaatst. De eerste situatie is wanneer je een huis gaat bouwen en tijdelijk in een woonunit gaat wonen op het aangekochte stuk grond. Dit gebeurt vaak zodat je geen dubbele kosten hebt van je nieuwe woning en de woning waarin je voorafgaand aan de bouw woonde.

Een andere mogelijkheid is dat je in een woonunit gaat wonen omdat je huidige woning verbouwd wordt of beschadigt is, door bijvoorbeeld wateroverlast of brand.

Verschil per gemeente

Hoe lang je in een woonunit wonen, verschilt per gemeente. Het is dus belangrijk dat je de regels voor je gemeente opzoekt en je daaraan houdt. Over het algemeen geldt dat een woonunit mag blijven staan tot uiterlijk 2 maanden nadat je nieuwe woning of verbouwde woning klaar is.

Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat dit vaak een totale maximumduur heeft van 2 jaar. De woonunit moet uiteraard ook voldoen aan het bouwbesluit van de gemeente waar je deze gaat plaatsen.

Vergunning nodig

Wil je in een woonunit wonen? Hou er dan rekening mee dat je een vergunning aan moet vragen bij de gemeente waarin de woonunit komt te staan. De vergunningaanvraag dient vaak aan verschillende voorwaarden te voldoen.

Dit kun je opvragen bij de gemeente. Het is heel belangrijk dit niet te vergeten. Er zijn namelijk voldoende voorbeelden van mensen die een woonunit hebben neergezet zonder vergunning en de boetes kunnen hoog oplopen.

Woonunit huren of kopen

Wanneer je besluit een woonunit te plaatsen, heb je de keuze om deze te huren of te kopen. Als je de woonunit niet lang nodig hebt, is het verstandiger om de woonunit te huren. Op deze manier blijf je flexibel en kun je de woonunit retourneren zodra je deze niet meer nodig hebt. Wanneer je de woonunit langer nodig hebt, zou je deze ook kunnen kopen.

Recente berichten

De voordelen van modulaire bouwketens voor efficiëntie en kostenbesparing

Lees meer

Tijdelijke woonunits voor zorginstellingen voor het huisvesten van patiënten

Lees meer

Wat moet je verwachten van een tijdelijke woonunit?

Lees meer